Vad ska man äta om man är sjuk

Ont i huvudet, ömma leder och en ihållande trötthet. Att vara sjuk är inte roligt och ofta orkar man inte göra någonting. Ibland orkar man inte ens äta. Men mat behöver man oavsett om man är sjuk eller frisk. Så, vad ska man äta om man är sjuk?

Vad ska man äta vid förkylning?

Varje år blir en vuxen kraftigt förkyld cirka två till tre gånger. Den bästa maten du bör ladda kroppen med för att så snabbt som möjligt återgå till ditt vanliga friska jag är:

  • Ingefära (stärker immunförsvaret)
  • Honung (smärtlindrande för halsen samt en naturlig hostmedicin)
  • Kycklingsoppa eller kycklingbuljong (enkelt att äta och samtidigt fullt med nyttiga aminosyror och vätska)

Det gör ingenting om du äter mindre än vanligt, ofta tappar man aptiten när man är förkyld då man inte känner smak eller lukt. Du bör ändå se till att få i dig mat, men oroa dig inte om du inte äter lika mycket som vanligt.

Vad ska man äta när man har feber?

Feber är ett jobbigt sjukdomstillstånd när kroppens temperatur är högre än normalt. Om du fått en virusinfektion, exempelvis en förkylning, är feber vanligt. Vanliga symptom är bland annat frossa och svettningar, huvudvärk och illamående. Eftersom du förlorar mer vätska än normalt när du har feber, på grund av ökad svettning, behöver du få i dig mycket vätska. Det är bra att samtidigt försöka få i dig lite näring, exempelvis soppa. Soppor är bra mat när du har feber eftersom du får i dig såväl vätska som energi.

Om du inte får i dig vätska behöver du köpa eller göra egen vätskeersättning så att du inte blir sämre. Kom ihåg att vila och vätska är det viktigaste när du har feber. Det gör inget om du äter mindre än normalt så länge det endast handlar om ett par dagar. Om du dragit på dig en förkylning och därmed fått feber finns det viss mat som är extra bra att äta, kolla in fler recept och tips på vad du ska äta när du har feber.

Lämna en kommentar