Att äta en diet utan gluten

I jakten på en hälsosam diet är det många människor som provar att utesluta diverse livsmedel från kosten för att de tycker att de mår bättre utan dem. 2,5 miljoner svenskar begränsar sin kost utan medicinsk bakgrund. Även om de inte har någon allergi eller överkänslighet anser de att en viss typ av livsmedel får dem att må sämre. Gluten är ett av de ämnen som oftast nämns när folk berättar vad de helst utesluter ur sin kost. Syftet är att äta mer hälsosamt.

Själva ämnet gluten finns i spannmål som korn, råg och vete, och det är ett protein. En människa med celiaki som äter gluten får en inflammation i tarmen och kan inte ta upp näring på rätt sätt.

Glutenfri mat kostar mer

En stor nackdel är att livsmedel utan gluten ofta är mycket dyrare än de vanliga alternativen. För de som lever med celiaki kan det vara en kamp hela livet, eftersom den enda behandlingen består av att äta en strikt glutenfri kost resten av livet. Det finns inte någon ersättning att få för de extra utgifterna, trots att glutenfria alternativ ofta kostar dubbelt så mycket som de vanliga alternativen.

Läkare ordinerar en kost utan gluten, vilket motsvarar att få ett recept på medicin. Medicin är subventionerad, men inte maten. Barn under 16 år kan få vissa specialprodukter till ett subventionerat pris genom apoteket. Endast ett litet antal landsting låter någon över 16 år ersättning för sina extra utgifter.

Svenska Celiakiförbundet kämpar hårt för att människor med glutenintolerans ska få en rimlig ersättning för sin dyra kost. De blir ofta kontaktade av många medlemmar som är förtvivlade eftersom de inte har råd att äta de glutenfria alternativen.

Det är många som tror att det är gratis, eller i alla fall billigt, att vara sjuk i Sverige. Men i många fall är det långt ifrån sanningen. Det är inte ovanligt att de som behöver hjälpmedel, specialkost eller extra stöd får lägga ut stora summor själv. Visserligen går det att hitta billiga privatlån via https://www.sambla.se/, men ska vissa behöva betala själva medan andra slipper? De som är allergiska mot till exempel pollen får subventionerade läkemedel. De som drabbats av allergi mot gluten får det däremot inte.

Kost utan gluten kan skapa problem

Forskare är överens om att en diet utan gluten inte är att rekommendera för någon som faktiskt inte lider av celiaki, eller glutenintolerans som det även kallas. Det finns en oro för att gluten ska öka risken för hjärtproblem och fetma, men i själva verket är det tvärtom. De som inte äter gluten får i sig för lite fullkorn, något som är bra för hjärtat. Dessutom kan en diet utan gluten öka risken för andra allvarliga sjukdomar som diabetes, och allvarliga problem med magen.

När någon äter en diet utan gluten går de miste om många andra viktiga näringsämnen. Det kan resultera i att man känner sig trött, tappar hår och blir svagare. Inte heller leder en diet utan gluten till att man går ner i vikt, om man väljer glutenfria versioner av samma livsmedel som tidigare. De innehåller oftast mycket mer fett, salt och socker än originalet. Bäst är att äta mat som är naturligt fri från gluten om man vill undvika det, istället för glutenfria alternativ.

Lämna en kommentar