Vad kostar en träningscykel?

En motionscykel av bra kvalitet kostar från cirka 2 000 till 7 000 kronor. De billigaste cyklarna har enklare svänghjul, vilket medför att motståndet kan bli ojämnt om du har en förmåga att trampa fort. Men såvida du inte är tävlingscyklist är i regel även de mer enkla motionscyklarna fullt tillräckliga.

Träningscykeln är ett prisvärt och klassiskt träningsredskap som lämpar sig väl för alla som vill bli vältränade samt vill hålla sig friska. I listan nedan pratar vi mer om tre typer av träningscyklar som återfinner sig i en av tre olika prisklasser; budget-, mellan- och toppsegmentet.

 

Bästa budgetcykeln är Kayobas (1 990 kr)

Motionscykeln Kayobas säljs helt uteslutande på Jula, och kostar endast 1 990 kronor. Du ställer in motståndet med ett manuellt reglage, och enligt produktmanualen existerar åtta förutbestämda motståndsnivåer. Utöver detta inkluderas en pulsmätare, som är fastmonterad på cykelns handtag.

Längst fram på träningscykeln återfinns även en stor display som ger dig mer information gällande den hastighet du håller, hur långt du åkt, hur länge du åkt, hur många kalorier du förbrukat samt vilken pulsnivå som gäller för tillfället.

Kayobas ger dig du mycket motionscykel för pengarna. Glöm bara inte att köpa AAA-batterier till displayen såvida det är denna motionscykel du fastnar för.

 

Tips: Tänk på att äta rätt innan träning.

 

Bästa mellanklasscykeln är Nordic 205 (2 990 kr)

Nordic 205 är en kraftig motionscykel med manuellt motstånd som styrs via ett fysiskt reglage. Precis som Kayobas är även denna cykel utrustad med åtta förinställda motståndsnivåer, men här är svänghjulet sex kilo tungt, istället för fyra, som är fallet med motionscykeln från Kayobas.

Ett mer kraftigt svänghjul medför att du kan trampa hårdare utan att cykelns motståndsfunktion börjar fela. I regel är ett svänghjul om fyra kilo fullt tillräckligt, men det skadar aldrig att gardera sig.

Utöver detta är en pulsmätare inkluderad, och den display som återfinns är aningen mer avancerad i jämförelse med budgetmodellen.

 

Bästa cykeln i toppsegmentet är Finnlo Exum III (6 588 kr)

Finnlo Exum III-cykeln osar kvalitet, men den kostar också mer än tre gånger så mycket i jämförelse med budgetcykeln. För de extra pengar du lägger ut får du bland annat ta del av ett mer ergonomiskt säte samt 12 avancerade träningsprogram, eller motståndsprogram.

Träningsprogrammet inkluderar bland annat bergpass, där motståndet justeras per automatik. Displayen som återfinns på cykeln är dessutom både väldesignad samt fuktskyddad, och svänghjulet har en kapacitet om 8 kilo.

 

Hur kan man finansiera sin motionscykel?

En motionscykel är inget onödigt köp såvida du använder träningsredskapet ofta. I många fall är en träningscykel en vinstaffär med tanke på de hälsofördelar som medges. Men hur kan man egentligen betala för sin motionscykel om man inte har råd att finansiera hela sitt köp på en gång?

 

Tre tips för att kunna betala sin motionscykel

 

Låna pengar av vänner: Vänner eller familj kan vara beredda att hjälpa dig med finansieringen, och när man lånar pengar av nära och kära kan det vara brukligt att inte betala någon ränta. Du måste dock se till att alltid betala tillbaka det du lånat. Ett vänskaps- eller familjeband är mer värt än en motionscykel.

 

Teckna ett samlingslån: Om du har många befintliga lån är det en bra idé att sammanfoga dessa till ett samlingslån, vilket medför att dina totala räntekostnader sänks. Hos låneförmedlare kan du med fördel jämföra många långivare mot varandra i samband med att du samlar lån du tagit vid tidigare tillfällen.

 

Skapa en buffert: Om du sparar en förutbestämd summa pengar varje månad slipper du låna pengar från första början. Sätt upp en tydlig och enkel budget där nöjeskostnader likt bio- och restaurangbesök tas upp, så även krogbesök och andra utgifter du kan undvika. Såvida du håller dig till den budget du skapat är chansen stor att du tillslut kan betala din motionscykel kontant.

Lämna en kommentar