Matkort – Ska du välja Coopkort, Icakort eller Willyskort?

Matkort för nyttigare mat – Ska du välja Coopkort, Icakort eller Willyskort?

Genom att införskaffa ett matkort samlar du bonuspoäng varje gång du handlar på en och samma livsmedelskedja. Det är perfekt för dig som vill leva en hälsosam livsstil och laga nyttig mat till ett rabatterat pris. Här kommer vi bland annat att gå igenom:

  • Vad ett matkort är och hur det fungerar
  • Vem som kan ha nytta av ett matkort
  • Fördelar och nackdelar med olika matkort
  • Vilket som är marknadens bästa mat kort för nyttig mat

Så fungerar ett matkort

Ett kreditkort kopplat till mat är ett bonuskort som ges ut av en matkedja. Det som skiljer dessa kort från traditionella bankkort är att de ger flera rabatter, bonusar och erbjudanden, när du väljer att handla i deras butiker och på deras varor.

Vissa butiker ger ut sina egna kreditkort, andra har lojalitetsprogram där du kan koppla ditt vanliga bankkort för att samla poäng. Vi rekommenderar att du jämför nya matkort 2024 för att hitta det kort som passar dig bäst.

För vem passar ett matkort?

Ett matkort passar dig som gärna vill köpa mat (nyttig mat för dieter) och ofta handlar på en och samma kedja. Då kan du enklare främja en hälsosam livsstil och köpa färska råvaror med rabatt. och hålla bra rutiner. Flera matkedjor ger även skräddarsydda erbjudanden baserat på vad du handlat tidigare. Ett matkort kan du alltså spara mycket pengar på ett år, på mat du annars skulle köpa ändå. 

Fördelar med ICA matkort

Med ett ICA matkort får du 1 poäng för varje krona du handlar, plus 20 poäng vid varje handlingstillfälle. När du har samlat upp x antal poäng blir du tilldelad en värdecheck som du själv väljer när du vill nyttja. Det går även att tjäna dubbla poäng om du även väljer att utnyttja som att månadsspara minst 500 kronor i månaden.

Det finns flera fördelar med att välja ICA. Bland annat har ICA ett gemensamt kort där du kan samla poäng med familj eller vänner. Det finns även ICAkort-familj där hela familjens inköp  och bonus registreras på ett och samma kort.

Fördelar med Willys medlemskort

Det finns inget Willys betalkort utan de erbjuder istället ett rabattprogram som heter WillysPlus. Genom att vara medlem i Willys Plus får du flera exklusiva rabatter i samtliga Willys-butiker. Du kan även koppla ditt vanliga bankkort till medlemskapet så det blir som ett Willys plus-kort.

En nackdel med Willys plus är att dess erbjudanden ofta är generella för hela butiken och de är inte lika personliga som andra butiker, exempelvis som ICA. Därför är det inte säkert att det är fokus på mat för dina rutiner. Vilket är en viktig del av dieter.

Fördelar med Coopkortet

Om du har ett Coopkort får du 1-1,5 poäng varje gång du handlar i en av Coops butiker. Du får även 0,5 poäng på alla övriga inköp. När du har samlat ihop tillräckligt med poäng kan du använda dessa i Coops egna bonusshop, där du kan logga in med BankID. Dessa poäng kan du sedan lösa in mot värdecheckar i butik. Ett plus är att du även kan använda dina poäng för att få rabatt på olika varumärken som till exempel KitchenAid. Det är väldigt användbart för den som till exempel vill göra nyttiga matlådor och ta med sig till jobbet.

Vilket är det bästa matkortet för nyttig mat?

Om man jämför ICA vs Coop och flera andra matkort på marknaden finns det en tydlig vinnare och en förlorare. Vill du samla rabatter för att laga en nyttig diet tycker vi inte att Willys Plus är ett bra alternativ. Det beror på att deras rabatter normalt är generella och inte fokuserar på vad du själv handlar. WillysPlus kan dock vara ett bra komplement till de andra korten, under veckor när de har fördelaktiga erbjudanden.

ICA vs Coop – vilket kort är mest fördelaktigt

Både Coop och ICA lägger stort fokus på färska och nyttiga råvaror vilket är viktigt för en nyttig diet. Vi får alltså titta på andra faktorer för att avgöra vilket som är mest fördelaktigt.

Låt oss säga att du handlar mat och övriga produkter för 6 000 kronor i varje enskild butik. Det skulle ge dig en bonuscheck på 150 kronor per månad hos ICA. Hos Coop skulle du samla ihop 18 000 poäng vilket motsvarar ungefär 180 kronor i värdecheckar. Här är det alltså ingen större skillnad. Hos Coop kan du även få bonus på dina övriga köp, vilket är en fördel mot ICA. Alltså kan Coop ses som det mest fördelaktiga matkortet på marknaden, med tanke på deras bonusar. De vinner också på att du kan använda dina poäng på flera olika sätt, du behöver inte växla in dem mot värdecheckar utan kan byta in dem mot annat i poängshoppen.

Kreditkortguiden.se jämförelse av flera matkort 2024 betygsätter också Coop som det bästa matkortet. Se till att gå in där och jämföra vilka bonus möjligheter just du kan få!

Lämna en kommentar