Vad ska man äta för att bygga muskler 

Vill du öka muskelmassan? Om du håller på att träna styrketräning för att bygga muskler behöver du se till att ladda på med ordentligt med mat. Äter du för lite när man styrketränar för att bygga muskler kommer du göra av med mer energi än du får i dig och gå ner i vikt. Dessvärre är det inte fettet som ryker först, utan musklerna. Därtill vill du naturligtvis inte äta för mycket och lägga på dig mer fett, om det är muskler du är ute efter. Det är alltså viktigt att du äter rätt typ av mat både innan och efter träningen för att bibehålla och öka muskelmassan.

 

Så äter du rätt inför och efter ett träningspass

Innan ett styrketräningspass är det viktigt att du laddar på med mycket energi. Du ska dock undvika att äta stora och tunga måltider eftersom kroppen då behöver all energi för att bryta ner maten.

Det är bra att veta exakt vad du ska äta för att bygga muskler, men i och med att du kanske vill ha variation är det svårt att säga endast några få ingredienser. Huvudpunkten är att alltid få i dig protein till varje måltid. Ett ökat proteinintag i kombination med styrketräning är receptet på större muskler. Försök närma dig minst 20 gram protein till varje måltid. Protein finns i en rad olika råvaror och inte bara i kött och animaliska produkter. Även baljväxter är rika på protein.

 

Vad ska man äta efter träning för att bygga muskler?

Det är minst lika viktigt att äta efter träningen som innan. Det kan dock bli problematiskt ibland, särskilt om du kör ett tyngre träningspass på kvällen och kort därefter ska sova. Ett tips är att ta din vanliga middag men dela upp den på två portioner. Den ena halvan äter du före träningen och den resterande efter. När det kommer till muskelbyggnad bör du se till att äta inom 30 minuter efter avslutat träningspass. Varför? Anledningen är att glykogenupplagringen (musklerna lagrar energi) är som bäst precis efter träningspasset. Det gäller alltså att ladda på med protein som matar muskelmassan. Satsa på protein och långsamma kolhydrater.

Lämna en kommentar