Detta ska du äta vid förstoppning

 

Hård mage och smärtsamma toalettbesök? Förstoppning drabbar de flesta någon gång och beror ofta på att du fått i dig för lite vätska och fibrer. Äter man endast bröd, pasta och ris kommer man bli förstoppad. Det är viktigt att äta allsidigt och få i sig mycket vätska för att magen ska må bra. Men om man nu blir hård i magen, vad ska man äta vid förstoppning? Det finns många bra livsmedel du kan tanka kroppen med för att själv bli av med förstoppningen. Här är ett par bra livsmedel som du bör se till att äta:

  • Fiberrika grönsaker, exempelvis blomkål, bönor och morötter.
  • Frukt med laxerande effekt, exempelvis katrinplommon, aprikoser och fikon.
  • Bröd med fibrer, grovt fullkornsbröd till exempel.
  • Grövre gryner, till exempel havregryn, vetekli samt hela linfrön.

Byt ut vanlig pasta, mjöl och ris till fullkorns- och fiberrikare varianter. Det finns mängder av olika sorters fullkornspasta. När det kommer till mjöl kan det vara bra att blanda ut med fiberrika alternativ. När det kommer till linfrön är det viktigt att du väljer hela linfrön då de annars kan bilda skadliga ämnen i kroppen. Ät max två matskedar om dagen. Vad man äter påverkar hela kroppen, inte bara magen utan även sinnet. Om du är sjuk är det också viktigt att du får i dig rätt sorts mat och inte bara onyttigheter. Tänk också på att när du väl ökar intaget av fibrer är det viktigt att du även får i dig tillräckligt med vätska. Att äta fiberrik mat och lite vätska kan nämligen också orsaka förstoppning.

 

Andra orsaker till förstoppning

Man kan lätt bli förstoppad och anledningarna är många. Om du ofta håller dig trots att du behöver bajsa kan detta snabbt leda till förstoppning. Om du är stressad och inte rör på dig mycket är detta också ett recept för förstoppning. Kost och hälsa går hand i hand.

Lämna en kommentar